HØGSKOLEN I AGDER

 

Avdeling for helse- og idrettsfag

Psykisk Helsearbeid

 

Sted for dialog     Tid til dialog                                Tilbake

-         Presentasjon av et samtaletilbud.

 

 

 

Hvem kan benytte tilbudet?

Stedet er åpent for de som har behov for noen å snakke med. Henvendelsene går via de frivillige organisasjonene (se baksiden).   

 

Hvordan får du kontakt?

Samtaletilbudet pågår i perioden fra 1. september til 13. desember 2003, og deltakerne kan ikke regne med noe videre tilbud etter denne perioden. Stedet tar imot forespørsler og henvendelser fram til 1. november 2003. For å få et slikt tilbud må en aktuell frivillig organisasjon (se baksiden) kontaktes og melde fra om behov.

Tilbudet består av;

·       Faste gruppesamtaler knyttet til bestemte temaer eller erfaringer. Disse gruppene organiseres av de ulike organisasjonene, og har tilbud om 10 treff i løpet av høsten 2003. Interesserte må ta kontakt med kontaktpersonene innen 1. august 2003.

·       Samtaler med enkeltpersoner, par, familier og nettverk etter behov. Interesserte tar kontakt med organisasjonene fram til 1. november 2003.

 

Organisering og ansvar

Sted for dialog er et selvstendig og frivillig samtaletilbud, og fungerer som et supplement til det offentlige hjelpetilbudet. Stedet inngår som en del av videreutdanningen i psykisk helsearbeid ved Høgskolen i Agder, og drives i hovedsak av studenter under veiledning av deres lærere i nært samarbeid med frivillige organisasjoner.

 

Stedet har en styringsgruppe bestående av kontaktpersonene ved de ulike organisasjonene, studieledelsen ved videreutdanningen og to studentrepresentanter. Styringsgruppen har det formelle ansvaret for innholdet, utformingen og omfanget i samtaletilbudet.

 

Sted for dialog er ikke del av en medisinsk institusjon, og kan ikke forordne eller administrere medikamentell behandling. Stedet driver ikke diagnostisk arbeid og kan heller ikke yte økonomisk bistad til deltakerne.

 

Omkostninger og forpliktelser

Samtaletilbudet har en engangskostnad på kr. 50. Dette skal dekke ulike driftsutgifter i brukerorganisasjonene. Deltakerne må også dekke studentenes reiseutgifter i de tilfeller der samtalene ikke foregår i høgskolens eller de frivillige organisasjonenes lokaler i Arendal. Deltakerne forplikter seg til å delta i ulike evalueringsformer både knyttet til studenter og egen tilfredshet med opplegget.

 

De involverte personene ved Sted for dialog har taushetsplikt i forhold til opplysninger som framkommer i samtalene.

 

Bakgrunn for prosjektet

Videreutdanningen i psykisk helsearbeid er et tverrfaglig studietilbud som kvalifiserer helse- og sosialarbeidere til arbeid med mennesker som strever med psykiske problemer. Utdanningen ønsker å bidra til konkret kompetanseutvikling i et forpliktende samarbeid med brukerne av tjenestetilbudet, og innleder høsten 2003 et samarbeidsprosjekt med frivillige organisasjoner om studentenes praksisopplæring. Prosjektet har følgende siktemål:

 

1.     etablere et samtaletilbud for mennesker i krise i et samarbeid mellom frivillige organisasjoner og videreutdanningen i psykisk helsearbeid 

2.     utdanne studenter til en moralsk forsvarlig praksis basert på menneskers egne ønsker og behov for hjelp

3.     utvikle og formidle kunnskap om brukerorientert psykisk helsearbeid

4.     gi styrke til og videreutvikle frivillige organisasjoner innen området

 

Sted for dialog er et åpent, aktivt og mangetydig sted der opplæring av studenter og utvikling av kunnskap skjer i et nært og forpliktende samarbeid med vanlig mennesker med vanlige problemer. Stedet er ressurs- og mestringsorientert, og ser læring og hjelp i et tosidig perspektiv der aktørene både gir hjelp/lærdom og får hjelp/lærdom. På denne måten ønsker vi å invitere til et utviklende og søkende fellesskap som kan bli berikende for alle parter. Dialogen vil fungere som bærende prinsipp både i samtaletilbudet, praksisopplæringen og kunnskaps-utviklingen. Deltakerne inviteres til å sette ord på og reflektere over egne opplevelser og erfaringer.

 

Kontaktpersoner og samarbeidende organisasjoner;

 

Landsforeningen for Pårørende innen Psykiatri, Arendal

            Kontaktperson Sigrid Søisdal, tlf 37039835

Mental Helse, Arendal

            Kontaktperson Monica Lyberg, tlf. 37021681

Nasjonalforeningen for  folkehelsen, Arendal

            Kontaktperson Laila Nygård, tlf. 37021117

 

Høsten 2003 vil følgende studenter og lærere være involvert i samtaletilbudet:

Anja Merethe Roaas – sykepleie og student

Åse Ellingsen Skarstein – sykepleier og student

Kari Cecilie Thorbjørnsen – sykepleier og student

Nina Stensø– sosionom og student

Inger Beate Larsen – psykiatrisk sykepleier/høgskolelektor

Anders J.W. Andersen – psykiatrisk sykepleier/høgskolelektor

 

 

  Tilbake